Yaşanan iki büyük deprem felaketinin ardından deprem bölgelerinde bulunan ya da yaşananlardan dolayı etkilenen kişiler için uzmanlardan tavsiye geldi. Konuya ilişkin yapılan açıkalamalara göre bu konunun yaşanan büyük travmatik olayların ardından son derece normal olabileceğinden bahsedildi.
Bu noktada ülke olarak yaşanan büyük travmaların ardından oluşabilecek fobilerin arasında sürekli olarak deprem olacak gibi hissetmesinin de yer aldığı ifade edildi. Toplamda 45 bin kişiden fazla kişinin hayatını kaybettiği bu büyük felaket sonucunda uzmanlar tarfından verilen tavsiyelerin de öneminin büyük olduğu söylendi.
DEPREM KORKUSU YAŞAYANLAR İÇİN UZMAN İSİMLERDEN AÇIKLAMALAR GELDİ!
Bu tür durumlarda kişilerin depreme karşı yaşadıkları bu korkunun genellikle kişilerin herhangi bir şekilde yaşayabilecekleri tehlikeli durumun yanı sıra ailelerine ve sevdiği insanlara herhangi bir şekilde zarar gelmesinden korktuğu öğrenildi.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklama ile birlikte deprem korkusu olarak ifade edilen Seismophobia fobisi hakkında bilgi verildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Uzman Psikoterapi Cem KAYA, "Deprem korkusu, diğer pek çok fobinin aksine kişinin kendisinin tehlikeyle karşı karşıya olduğu bir meseleyle değil; ailesi, yakın çevresi, hatta dünyayı içerisine alan felaket senaryolarıyla tetikleniyor. Aslında bir çeşit ölüm ve kaybetme fobisi." şeklinde bu korkunun temelini tanımladı.
DEPREM KORKUSUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bu noktada kişiden kişiye yaşanılan travma sonucunda belirtilerin değişiklik gösterebileceğinden bahsedilerek konu hakkında "Hayatımızı ciddi anlamda etkileyecek olan bu korkunun belirtileri kişiden kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak; uyku bozuklukları, küçük bir hareketten bile korkma durumu, ağlama isteği, yoğun bir huzursuzluk hissi, depresyon, deprem anının akıldan çıkmaması ve her harekette aynı anın yeniden hatırlanmasıdır." ifadelerine yer verdi.
TAVSİYELERDE BULUNDU!
Bu durumu yaşayan kişiler tarafından en çok merak edilen konulardan biri de deprem korkusunun üstesinden nasıl gelinebileceği oldu. Uzman Kaya tarafından verilen belli başlı tavsiyeler ise şu şekildeydi;
- Deprem konusunda bir eğitime katılarak bu konuda bilinçlenmeniz sizi korkunuza karşı daha güçlü kılacaktır.
- Korkunuzu bastırmayın, anlaşılmayacağınız endişesiyle yaşadıklarınızı içinize atmayın. Paylaşın ve çözüm yollarını bulmak için çevrenizden manevi destek alın.
- Bilişsel-davranışçı psikoterapilerle olası bir depremle ilgili gerçekçi inanışları ve düşüncelerinizi test etme ve bunların yerine daha gerçekçi şekilde düşünebilmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle deprem korkusunun duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtileri ortadan kalkacak, kaçınma davranışları zamanla azalacak hatta son bulacaktır.
- En önemlisi sakin kalmayı öğrenmelisiniz.
- Deprem çantası oluşturmak kaygınızı azaltacaktır ancak deprem çantasını gözünüzün önüne koyup her saniye depremi kendinize hatırlatmaktan kaçının
Bu tavsiyelerin yanı sıra başa çıkmak için uğraş gösteren kişilerin gerektiği ve istedikleri noktalarda uzman isimden tavsiye almalarının da son derece önemli olduğu açıklandı.