Kişisel Nakit Akışınızı Yönetebilmek için Bu 5 Tüyoya Kulak Verin
Kişisel nakit akışının yönetilmesi maddi açıdan daha huzurlu bir hayatın kapılarını aralamaktadır. Kişilerin her daim nakit akışını yönetebilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde zamanla geçim sıkıntısına düşebilir veya borçlanabilir. Bu nedenle kişisel nakit akışı hayati önem taşımaktadır. Bu yönetim için bazı tüyolar bulunmaktadır. Gelin kişisel nakit akışınızı yönetebilmek için bu 5 tüyoya kulak verin.
Nakit akışını her bireyin yola koyması gerekmektedir. Bunun çaresi ise 5 tüyoda saklıdır. Kişisel nakit akışınızı yönetebilmek için bu 5 tüyoya kulak verin.
Harcama Planları Oluşturun
Nakit akışı için en önemli faktör, gelir gider planı oluşturmaktır. Basit ama en etkili yöntemi oluşturmaktadır. Kişisel finansın temeli harcama planlarıdır. Bunun için zorunlu ihtiyaçlar belirlenerek aylık gelirler ve zorunlu giderler not alınmalıdır. Harcama planında giderler kısmı mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Zorunlu harcamalar yani giderler gelirden çıkarılınca, kalan miktar aylık birikimi oluşturmaktadır.
Kredi Kartı Kontrol Altında Tutulmalı
Kredi kartları nakit akışında olumlu etkilere sahiptir. Ancak kredi kartı kullanımda bilinçli olunması gerekmektedir. Bazı kredi kartları ödeme erteleme seçeneği sunmaktadır. Nakit sıkıntısı çekildiği dönemlerde erteleme seçeneğinden faydalanmak gerekmektedir. Nakit akışında başarılı bir yönetici olabilmek için kredi kartının sağladığı imkanları doğru zamanda kullanmak büyük avantaj sunacaktır.
Birden Fazla Kart Kullanılıyorsa Dikkat!
Günümüzde çoğu banka kullanıcısı tek kart yerine birden fazla kart kullanmaktadır. Fazla kredi kartının sorumlulukları da fazladır. Bu nedenle kullanıcıların özellikle kartların ödeme tarihlerini farklı dönemlere denk getirmeleri gerekmektedir. Eğer birden fazla kartın ödeme günü, aynı güne denk gelirse kullanıcılar büyük bir yükün altına girebilir.
Zorunlu giderler her zaman önceliklidir
İstekler kişisel nakit akışında geri planda tutulmaktadır. Öncelik her zaman zorunlu giderlere verilmelidir. İstekler ertelenebilir, ancak zorunlu giderler olmazsa olmazdır. Elektrik faturası, kira, gıda giderleri ilk sıralarda yer almalıdır.
Gelir-Gider Arası Denge Kurun
Kişisel nakit akışında daima gelir- gider arasında denge kurulmalıdır. Aksi durumda yönetim bir yana, tüm hesaplar alt üst olabilir. Gelir gider dengesi korunduğu sürece nakit akışı sağlıklı olacaktır. Gelirler giderlerden daima fazla olmalıdır.
Kaynak: isbilgisi.com
İlgili Haberler
2025 yılı itibariyle çalışanların zamları netleşmeye başladı. Asgari ücret ve memur maaş zamlarının belirlenmesinin ardından özel sektörde de maaşlara gelecek olan zamlar belirlendi. İş Bankası tarafından bugün çalışanları için yapılan açıklamalarda bu yıl için geçerli olacak yeni maaş tutarları duyuruldu. Bu sene hükümet tarafından asgari ücrete yüzde 30 zam geldi. Ocak ayında 6 aylık enflasyon […]
Brent petrol fiyatları ve ekonomide yaşanan dalgalanmalar nedeniyle sürekli değişen akaryakıt fiyatlarına bir yenisi daha eklendi. Bugün gelen son dakika duyurusuna göre benzine zam kapıda. Bu geve itibariyle gelmesi beklenen zam ile benzinin litresi 45 lirayı aşacak. İşte detaylar… AKARYAKIT FİYATLARI DEĞİŞİYOR: BENZİNE ZAM GELECEK Son olarak yılbaşı günü sürücüler için zam haberi duyurulmuştu. Yapılan […]
Geçtiğimiz aydan bu yana pek çok vatandaş tarafından gelecek zamlar da göz önünde bulundurulunca Aralık ayı enflasyon rakamları merak ediliyordu. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan son açıklamalara göre enflasyon rakamları bugün belli oldu. Enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından ise 2025 yılı Ocak ayı için kira zam oranları da netleşti. ARALIK AYI ENFLASYOK RAKAMLAR AÇIKLANDI! Türkiye […]
2 Ocak 2025 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete kararları çerçevesinde duyuru geldi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarıyla ilgili yeni karar alındı. Alınan karara göre; döviz yükümlülüğü olan firmaların döviz ve TL hesaplarına sağlanan kur korumalı desteği kaldırıldı. MERKEZ BANKASI’NDAN KKM KARARI! Buna göre; 30 Mart 2023 tarihli ve 32148 sayılı Resmî Gazete’de […]