Haritada bulunmayan faylarda deprem olmasının sebebi ne? Yeni fay hattı mı oluştu?: 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından 11 ilde büyük yıkımlar meydana geldi. 44 binin üzerinde insan hayatını kaybederken binlerce insan da evsiz kaldı.
Yaşanan bu depremlerin ardından artçılar hala devam ediyor, Haritada bulunmayan faylarda bile deprem oluyor. Peki bunun sebebi ne? Yeni fay hattı mı oluştu? İşte tüm merak edilen soruların yatını haberimizde yer alıyor.
Türkiye bir deprem bölgesi fakat bazı şehrilerde ya da bölgelerde fay hattı bulunmamakta. Fay hattı geçmeyen yerlerde bile deprem meydana gelmesi ise akıllara yeni fay hatlarının oluştuduğu endişesi geliyor. Konya, Karaman ve Niğde gibi şehirlerde çok fazla deprem meydana gelmiyor. Ama büyük depremlerin yaşanmasıyla birlikte yaklaşık bir aydır ülkenin birçok yerinde beklenmeyen düşük büyüklüklerde depremler meydana geliyor.
HARİTADA OLMAYAN FAYLARDA DEPREM OLMASININ SEBEBİ NE?
Konya'nın Ereğli ilçesinde 4,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Niğde'nin Bor ilçesinde ise 5,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu şehirlerde depremlerin çok nadir görülmesini hesaba katarsak yaşanan bu depremelerin beklenmediğini söyleyebiliriz. Hal böyle olunca yeni fay hattını oluşup oluşmadığı sorusu akıllara geliyor. Bu konu ile ilgili net ve detaylı bilgiyi Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Kaypak açıkladı.
Kaypak; Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) çalışmarında görünmeyen faylarda da depremler meydana geliyor. Çalışmalar yüzeyler gezilerek yapılıyor.
Yüzey topografyasına bakarak yani dağların, ovaların vs. durumuna bakarak bir harita çalışması yapılıyor. Bu bölgede kırıklar gözlemlendiyse de burada fay vardır diye düşünülüyor. Fakat bazı depremler yüzey kırığı oluşturmaz. Dolayısıyla o bölgede fay gözlemlenmemiş olur.
Niğde Bor’da iki yıl önce meydana gelen deprem de böyle bir depremdi. Şimdi o bölgede yine deprem oldu." dedi.
YENİ BİR FAY MI OLUŞTU?
Kaypak Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük depremlerin ardından Hatay'da da 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremlerin yaşanması ile ilgili de açıklama yaptı. Kaypak açıklamalarına şöyle devam etti;
"Hatay’daki 6.4’lük deprem de yüzey kırığı oluşturmamış mesela. Böyle bir deprem bile yüzey kırığı oluşturmamış olabiliyor yani. Ancak büyük depremler yüzey kırıkları oluşturabilir.
Bu yeni fark edilenler de ötelenmiş olan kırıklar aslında. Çünkü yeni bir fayın oluşması için orada daha önce hiç deprem olmaması lazım. O yüzden şimdi yeni olan depremler mevcut kırığın aslında harekete geçmesidir." ifadelerini kullanarak bu konuya açıklık getirdi.