Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanan emekli maaşı hizmeti, birden fazla şartın yerine getirilmesi sonucunda tüketicilere ulaştırılmaktadır. Bu kapsamda yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi, emekli olmak için sağlanması gereken başlıca şartlar arasında yer almaktadır. Kişinin işe girmiş olduğu tarihe, sigortalılık süresi kapsamında ödenmiş olan prim tutarlarına, dahil olunan meslek grubuna ve daha pek çok alt faktöre bağlı olarak hesaplanan emekli maaşları, her vatandaşa kendi özelinde bağlanmaktadır.
Ülkemizde her ay binlerce vatandaş emekli olabilmek adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe verirken senelerdir emekli olmayı bekleyen milyonlarca vatandaş da bulunmaktadır. 1999 yılında getirilen bir sigorta kanunu kapsamında emeklilik planları bir anda alt üst olan ve o yasadan önce sigortalılık sürelerini ve prim ödemelerini tamamlayarak emekli olabilmelerine rağmen yasadan sonra yaş faktörüne takılan vatandaşlar, 20 yılı aşkın süredir yasanın düzenlenmesi için çağrılarda yaparak hükümet yetkililerine seslerini duyurmaya çalıştı.
Emeklilik haklarının tanımlanmadığı için senelerdir büyük bir mağduriyetin içerisinde olduklarına dikkat çeken ve “EYT’li” olarak adlandırılan vatandaşlar, uzun süredir verdikleri savaşı nihayet bu yıl kazandı. Sene başında açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, bu sene içerisinde EYT mevzusunun kesinlikle çözüme kavuşturulacağını bildirdi. Nihayet ilgili çalışmalar temmuz ayının başı itibari ile başladı.
Yaklaşık olarak 5,5 milyon vatandaşı ilgilendiren EYT çalışmalarını aralık ayının ilk haftası gibi Meclis’e sunmayı planlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çok net açıklamalarda bulunmazken EYT’den yararlanabilmek adına bazı adımların atılması gerektiğine dikkat çekildi.
TOPLU PRİM ÖDEMESİNE DİKKAT!
EYT kapsamında emekli olabilmek için prim ödemelerinin tamamlanması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, askerlik veya doğum olaylarının 1999 senesinden önce gerçekleşmiş olması durumunda o döneme ait borçlanmanın yapılabileceğini ve EYT’den yararlanılabileceğini ifade etti.
“MAHKEMEYE BAŞVURUN!”
Hizmet dökümlerinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, işe giriş bildirisi 8 Eylül 1999 tarihinden önce verilmiş ancak prim ödemesi yapılmamış olan vatandaşların mahkemeye başvuru yapmaları gerektiğini belirtti. Bu şekilde işe giriş tarihinin öne çekileceğini ifade eden uzmanlar, böylelikle EYT yasasından da yararlanılabileceğine dikkat çekti.