Ülke sınırları içerisinde sigortalı çalışma hayatına sahip olmuş olan vatandaşlar için emeklilik hizmetleri sunan Sosyal Güvenlik Kurumu, seneler öncesinde açıklanan bir sigorta kanunu sebebi ile milyonlarca vatandaşın senelerdir emekli olamamasına ve dolayısı ile de büyük bir mağduriyet yaşamasına sebep oldu. Prim ödemesini ve sigortalılık süresini dolduran ancak açıklanan kanun kapsamında belirlenmiş olan yaş faktörüne takıldıkları için emekli olamayan EYT’li vatandaşlar, yıllar boyunca hükümet yetkililerine seslerini duyurmaya çalıştılar.
Senelerdir devam eden EYT probleminin kendilerinden önce açıklanmış olan bir kanundan ötürü ortaya çıktığını savunan hükümet yetkilileri, nihayet bu senenin başında söz konusu problemi ele alacaklarını müjdeledi. Geçtiğimiz aylarda yaklaşık 6 milyon EYT mağdurunu yakından ilgilendiren yeni düzenleme çalışmalarını başlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı teknik çalışmaların sonlandığını duyururken bu kez de EYT yasasında taşeronları kapsayan bir detayın olduğu gündeme geldi.
1 MİLYON İŞÇİYİ İLGİLENDİREN EYT DETAYI!
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunan milyonlarca vatandaş, seneler önce yürürlüğe giren sigorta kanunu sebebi ile prim ödemelerini ve sigortalılık sürelerini tamamlamış olmalarına rağmen yaş faktörüne takıldıkları için yıllardır emekli olamıyorlar. Yaklaşık 6 milyon kişiyi yakından ilgilendiren bu problemin çözümü için bu sene itibari ile harekete geçen ve aralık ayı itibari ile de söz konusu yasa tasarısını Meclis’e sunmaya hazırlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, vatandaşların sorunlarının tek tek ele alındığını ifade etti.
Bir süredir devam eden EYT düzenleme çalışmaları gündemden düşmezken söz konusu çalışmalar kapsamında taşeronları yakından ilgilendiren bir detay ortaya çıktı. 2018 yılında çıkartılmış olan 696 sayılı KHK ile kadro hakkı verilen yaklaşık 1 milyon işçinin, EYT yasasının çıkması ile birlikte zorunlu olarak emekli edilecekleri bilgisi kaydedildi.
EMEKLİ OLMAK İSTEMİYORLAR!
Prim ödemeleri ve diğer emeklilik faktörlerinin kadro hakkı verilmeden önce daha düşük seviyelerde kalmasından ötürü zorunlu olarak emekli edildikleri takdirde alt seviyeden emekli maaşı alacaklarını savunan işçiler, KHK’nın iptal edilmesini talep ediyorlar.