EYT yasası yürürlüğe girdi! Kademeli emeklilikte 1999 2000 2008 öncesi sonrası yeni tablo yayınlandı - Türkiye'de emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasasının Meclis'te onaylanmasının hemen ardından kademeli emeklilik tabloları araştırılmaya başlandı. EYT düzenlemesi ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'ndan geçmesi ile birlikte yasa teklifi kabulü açıklanmıştı.
EYT için başvuru yapacak olan vatandaşlar Bu süreçte prim gün sayıları şartı sebebiyle de araştırmalara başlanırken EYT'de kademeli geçiş tablosunda da prim ödeme gün sayıları ile birlikte sigorta ilk işe giriş tarihlerine göre de değişkenlikler gösterebileceği ifade edildi. EYT yasası ile kademeli geçiş tablosunda ki prim ödeme günleri tablosu da aşağıda yer alıyor.
EYT'LİLERİN EMEKLİLİK KRİTER TABLOSU YAYINLANDI!
Türkiye'de emeklilikte yaşa takılanlar (EYT)'li olan vatandaşların Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul görmesi ile beraber EYT'de prim gün sayısı şartları ile ilgili ayrıntılra da emekli olmak isteyen milyonların gündeminde ki yerini aldı. Bu süreçte EYT'de prim gün sayıları ile beraber sigortalılık süreleri de farklılık gösterirken detaylar da gündemde yer edinmeye devam ediyor.
EYT prim gün sayıları 5000 ila 5975 gün arasında farklılıklarını sürdürürken, Resmi Gazete'de de yayına girmesi ile birlikte de detayların belli olması bekleniyor.
EYT'DE EMEKLİLİK ŞARTLARI MADDE MADDE!
- 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması,
- Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması,
- Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.
EYT'DE MAAŞ HESAPLAMALARI!
- İşçinin aylık kazancı,
- İşçinin çalıştığı yıl,
- İşçinin yaşının dolmasını beklerken ödediği fazladan prim miktarı,
- Çalışanın çalışma süresine ara verip vermediği,
- Çalışma süreleri, etkenleri göz önüne alınır.
EYT'de kademeli emekliliğe geçiş tablosundan sonra vatandaşlar da kaç yaşında emekli olacaklarını tabloya bakarak öğrenebilecek.