Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem çevre 10 ilde büyük bir yıkımı da beraberinde getirirken depremin meydana geldiği illerimizden çevre illere büyük oranda göç yaşandı. Evleri ve işyerleri yıkılan depremzedeler farklı şehirlerde hayat kurabilmek adına yeni bir adım atarken fırsatçılar böyle bir andan yararlanmak için de kaçınmadı.
Kahramanmaraş merkezli depremin meydana gelmesinin ardından farklı illere giden ve deprem bölgesinden ayrılan vatandaşlara yapılan fırsatçılık gözden kaçmadı. Ev fiyatlarının bir anda gözle görülür artışı cezaların da art arda kesilmesine neden oldu. Fırsatçı ev sahipleri yaşanan deprem durumundan faydalanmak amacı ile evlerinin kiralarını veya satış fiyatlarını arttırmaktanhiç kaçınmazken karşılaştıkları ceza da büyük oldu.
FIRSATÇILARA NEFES ALDIRMAK YOK!
Depremin meydana gelmesinin ardından deprem bölgesindeki vatandaşlar güvenli illere göç etmeye başladı. Deprem sonrası yaralarını sarmak ve yeniden hayata dönmek için memleketlerinden çevre illere göç eden depremzedelere bir darbe de kira fiyatları oldu. Deprem bölgesinden en çok göç alan iller arasında Mersin, Konya, Ankara ve Diyarbakır yer alırken burada gözle görülür kira artışlarına ceza kesildi.
Deprem felaketini fırsata çevirmek isteyen fırsatçıların önünün kesilmesi için her türlü denetim başlarken Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında icaret Bakanlığı il Müdürlükleri ile Vergi Dairelerinde de denetim yapılmaya devam ediyor. Kira fiyatlarının göç alan illerde rekopr seviyelere ulaşmasının önünün kesilmesi için her türlü çalışma ve denetim yapılmaya devam ediyor.
HAKSIZ KİRA ZAMMI YAPANA CEZA!
Satılık ev fiyatlarına 50 bin lira ile 600 bin lira arası zam geldiği görülürken kira fiyatlarının da yüzde 45 arttığı görüldü. Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na gönderilerek hakkında inceleme yapılan ve haksız kira artışına gidildiği görülen ev sahiplerine 33 bin lira ile 331 bin lira arasında ceza uygulanabiliyor.