Geçtiğimiz yıl 20 Ekim tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Çoban Desteği tarım kanununun 19.maddesinde net olarak yürürlüğe girdi. Başvuru süreci devam ediyor. Bu süreçte kişinin belirli kapasitede hayvan güdümü yapması gerekiyor.
Çoban Kredisi kapsamında en az 100 keçi ve koyun için 12.000 TL destek sunuluyor. Başvuruda bulunmak isteyenlerin de belirli şartları karşılaması gerekiyor. Çoban ücretlerinin karşılanabilmesi için başlatılan bu destek süreci gittikçe yayılmış ve 2018 yılından beri bu alandaki istihdamı destekleyebilecek bir pozisyona ulaşmıştır.
ÇOBAN DESTEĞİ NEDİR? NASIL YARARLANILIR?
Devletin başlattığı projeler kapsamında bunun dışında 300 başlı modern damızlık koyun, keçi, çiftlik projesi de bulunuyor. Başvuruda bulunmak isteyen maddi olarak kaynakları tükenen çiftçilerin bu fırsattan da faydalanması mümkündür.
Artan malzeme maliyetleri çiftlik sahiplerini zor durumda bırakıyor. Maddi olarak geçim sıkıntısı çeken ve kurmuş olduğu iş sektöründe zor durumda kalanlara sunulan özel şartlar Resmi Gazetede yayınlandı. Kurallar çerçevesinde başvuruda bulunmak isteyen kişilerin en az 6 aylık SGK prim borcunu 30 tam gün olarak yatırmış olması talep ediliyor.
ÇOBAN DESTEĞİ BAŞVURU EVRAKLARI NELERDİR?
Çoban desteğinden yararlanmak isteyenlerin belirli şartları karşılaması gerekiyor. Başvuru yapmak isteyenler en geç 31 Aralık 2023 tarihine kadar kredi talebi iletebilir. Bunun için bir dilekçe ile başvuru yapmak gerekiyor. Başvuru sırasında istenen diğer evraklar arasında şunlar yer alıyor:
- Milli Eğitim Bakanlığı ve Halk Eğitim Merkezi aracılığı ile düzenlenmiş 104 saatlik eğitime katılarak sertifika sahibi olmak
- Çobana ve işletme sahibine ait nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı
- 6 aylık sigorta priminin yattığını gösteren bir evrak
- Döner sermaye makbuzu
ÇOBAN DESTEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Başvuruda bulunmak isteyenlerin karşılaması gereken şartlar Resmi Gazetede duyuruldu. Aranan şartlar arasında şunlar yer alıyor:
- İşletmedeki tüm Küçük başların hayvan bilgisi Türkvet sistemine kayıtlı olmalıdır.
- Çiftçinin kendisine ait en az 100 anaç küçükbaş sürüye sahip olması gerekir.
- En az 6 aylık SGK primi ödenmelidir.
- Başvuruda bulunacak çobanın 18 yaşından büyük olması gereklidir.
- Başvuruda bulunacak olan kişinin köy muhtarı, emekli ya da devlet memuru olmaması gerekir.
- Destekten faydalanacak olan çiftçinin hayvanları için tuttuğu bakıcı 1.dereceden ek ya da akraba olabilir.