Yeni yılın gelmesinin ardından pek çok zam farklı sektörlere gelirken özellikle de git gide yükselen et fiyatları tüketicinin dikkatini çekti. Yükselen fiyatlar karşısında vatandaş kasabın bile önünden geçerken zorlanır duruma gelmişti. Özellikle de deprem sonrası et fiyatları oldukça yükselirken Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ konuyla ilgili açıklamada bulundu.
Vatandaşların temel gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmesi git gide zorlaşırken maaşın büyük bir kısmının mutfak gereksinimlerine gitmesi dikkat çekti. Market sektörünün yanı sıra kasap fiyatları da vatandaşın cebini yakmaya başladı. Et fiyatlarındaki yükseliş dikkatlerden kaçmazken Yalçındağ et fiyatlarındaki yükselişi geçtiğimiz sene çiğ süt fiyatlarının sabit kalmasından kaynaklı olduğunu belirtti.
ET FİYATLARI KEPENK KAPATTIRIYOR!
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ konuyla ilgili açıklamasında geçtiğimiz sene boyu uygulanan çiğ süt fiyatındaki sabit fiyat düzenlemesinin faturasının şimdi kesildiğini belirtirken süt üreticisilerinin hayvanlarını kesime yollarını belirterek açıklamasında "İşte fatura geldi. Şimdi yine yurttaş mağdur oldu. Herkes uyarmıştı ama dinleyen olmadı. Kasap esnafı düşen satışlardan ve her hafta gelen zamlardan bıktı, dükkân kapatmak istiyor. Ama kapatırsak müşteri marketlere kaçar” dedi.
Çözümün kepenk kapatmak olmadığını belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı ise açıklamasında şu anda bir felaket ile boğuşulduğuna dikkat çekerek "Şu an felaketle boğuşuyoruz, önümüzde cenaze var. Et fiyatını konuşmayalım. Et fiyatlarından bakanımızın da haberi var gerekli önlemleri alacaklar ama şu an deprem bölgesindeler. Kaldı ki her şeye zam geliyor, et ucuz. 2 lira olan domates 20 lira oldu, 1 lira olan ekmek 5-6 lira oldu. Eti gündemde tutmayı bırakalım” diye konuştu. Yılbaşından bu yana zamların sadece bir hafta durduğunu söyleyen İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara ise “Tam o hafta deprem oldu. Bu kez de derpem bahanesiyle fiyat artmaya başladı. Kıyma fiyatı 300 liraya dayandı. Satışlarımız 3’te 1’e düştü. Esnafımız dükkân kapatmak istiyor biz sakinleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
DEPREM BÖLGESİNDE HAYVANCILIK BİTTİ!
Depremin meydana gelmesinin ardından bölgede hayvancılığın kalmadığını belirten Kahramanmaraş Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu “Küçükbaş hayvanların yüzde 90’ı telef oldu. İnsanlar hâlâ çadır bulamıyor nasıl hayvancılık yapsınlar. Yem yetmiyor bölgeye, hayvanlar aç kaldılar. Şu anda piyasa depolardaki etlerle dönüyor onlar bitsin asıl fiyatları o zaman göreceksiniz. Bu bölge hayvancılık için çok önemli ve hayat durdu burada. Hâlâ artçı depremlerle evler ahırlar yıkılıyor, kimse giremiyor ahırlara. Birliğimizde kullanılabilecek bilgisayar dahi yok. Acilen bölgeye yem desteği gelmeli depremden kurtulan hayvanlar soğukta aç kalıyor” dedi.